Juanjo Passo


www.baires.se


Den grafiska profilen för Baires Produktion och Klubb Baires är utformad av Jalhed Produktion AB 2015.

Juanjo Passo


Tangomusiker och bandoneonist


Kort om Juanjo Passo

Juanjo Passo är musiker, född i Buenos Aires, Argentina. Han har vuxit upp med tango och har sedan han var 16 år uppträtt som gitarrist med sin tangosjungande far. Han leder det Malmö-baserade tangobandet Orquesta Tangarte och har sedan 6 år tillbaka spelat tangoinstrumentet bandoneon. Han är även grundaren för gruppen Quinteto Bandango. Juanjo har lett kurser och workshops inom tangons olika ämnen på Musikhögskolan i Malmö där han även gått en masterutbildning i Världsmusik; Global Master/GLOMAS.


Juanjo har under många år arrangerat konserter, medverkat i lokala och internationella festivaler och samarbetat med flera av världens främsta tangomusiker. Att föra vidare tangotraditionen och dela med sig av sina kunskaper i tangomusiken är något han brinner för.
Biografi


Juanjo föddes 21 november 1967 i Buenos Aires, Argentina. Med en tangosjungande far har musiken alltid varit ett viktigt inslag i hans uppväxt. Juanjo började tidigt sjunga i skolkören och medverkade dessutom i olika reklamfilmer med sånginslag samt i filmmusik under ledning av Oscar Cardozo Ocampo, musiker, arrangör och kompositör.


1978 började Juanjo ta privatlektioner hos lokala tangogitarrister för att lära sig grunderna i gitarr. Ett år senare började han ta lektioner i musikteori och gehör med läraren Raúl Bordón. Vid tretton års ålder kom han tillsammans med sin familj till Sverige, där han efter ett långt avbrott återupptog sina gitarrstudier. Juanjo är autodidakt i genren tango och har utvecklat en egen stil i konsten att ackompanjera. Han kan ackompanjera såväl sångare som andra instrumentalister.


Juanjo började framträda tillsammans med sin far i sextonårsåldern. Han har sedan dess deltagit i olika konstellationer av musiker; pianister, gitarrister, dragspelare, bandoneonister, basister samt sångare. Tillsammans med sin far startade Juanjo tangogruppen Buenos Aires 4. Under den här tiden utvecklade Juanjo en repertoar med tangoverk av såväl kända som mindre kända kompositörer för att kunna hålla egna föredrag om gitarrens betydelse i tangons utveckling samt om tangons historia.


I Sverige fanns det ingen utbildning inom tangon oavsett område; musik, kultur, historia. Eftersom Juanjo är självlärd utvecklade sig vidare som tang musiker för att kunna sammarbeta med och uppträda tillsammans med andra artister.


Mellan åren 1993-1998 grundade samt drev Juanjo tillsammans med sin far kulturföreningen Casa del Tango (TangoHuset)  där såväl  lokala som internationella musiker presenterades. 1995 besökte Horacio Ferrer huset och Juanjo uppträdde, presenterade samt översatte honom vid olika tillfällen.

Juanjo framträdde tillsammans med sin far vid den 8:e Internationella Tangofestivalen i Granada, Spanien, den 21-25 februari 1996.


Juanjo inbjöds att tillsammans med sin far och ytterligare två musiker deltaga vid den 3:e Internationella Världsfestivalen i Tango som gick av stapeln i Montevideo, Uruguay, den 4-17 november 1996.


Mellan åren 1999-2009 har Juanjo lett musikalisk och konstnärligt orkestern Tipica Tangarte. Han har utvecklat den instrumentala sättning från att vara en sextett till att vara ett 9 mannaband och presenterat det på folkmusikfestivaler, tangofestivaler, konsertsalar, danstillställningar, kulturhus,l,världsfestivaler samt folkhögskolor. Juanjo har utvecklat repertoaren i orkestern såväl instrumentalt som vokalt och en ny sångare har han tränat i språket samt i tangons sångstilar.

Som ansvarig och ledare för gruppen har han även bokat, arrangerat och varit kontaktperson för orkesterns turneèr och verksamheter, införskaffat material samt varit musikalisk ansvarig för orkesterns tre skivor  ”Ecos de Tango”,”Lo que Vendra” samt ”Rumores de Orquesta”.


Under tiden har Juanjo även föreläst om tangons historia och dess musik för musikintresserade och musiker. Under dem senaste åren har orkestern spelar i olika delar av landet och även utomlands konserter och festivaler. Juanjo har samarbetat musikaliskt med professionella musiker från Argentina, Spanien, Finland, Frankrike, Sverige, Danmark samt gästspelat i orkestrar på olika festivaler bl.a. orkestern Beltango på Belgrad TangoFestival i Serbien som gitarrist.


Under den tiden har han oftast samarbetat  med dansare och med det arrangerat musiken för olika tangodans koreografier och även bildat  olika musikaliska konstellationer allt från en duo till den större orkestern.

Som gitarrist har Juanjo ackompanjerat: sångare, pianister, bandoneonister, gitarrister och violinister  samt utvecklat olika repertoar. Juanjo har sedan januari 2006 börjat som självlärd att studera bandoneon. Den 6 juni 2009 hade Juanjo sin  bandoneon premiär med orkestern Tipica Tangarte. Juanjo har haft lektioner för olika bandoneonlärare bl.a: Santiago Cimadevilla och Victor Villena.


Idag leder och driver Juanjo som producent Klubb Baires & Baires Produktion samt är ordförande för föreningen TangoFolk Malmö. Musikaliskt leder Juanjo Orquesta Tangarte och Bandango. Juanjo har sedan 2009 turnerat och spelat iflera olika länder såsom: Finland,Island, Danmark, England, Spanien, Frankrike och Sverige.